Popis
Quinoa je jednou z najstarších „obilnín“ pochádzajúcich z Južnej Ameriky (predovšetkým z Čile), charakterizuje ju veľmi lahodná chuť. Je ďalšou z rady tzv. superpotravín vyznačujúcich sa vysoko výživovým zložením.
Quinoa obsahuje vitamíny skupiny B, ďalej provitamín A, vitamín C, vysoké množstvo horčíku, vápniku, fosforu, draslíku, mangánu, zinku a ďalších látok. Obsahuje 65% sacharidov, 14% bielkovín (zastúpené sú takmer všetky esenciálne aminokyseliny), 7% vlákniny a 6% tuku, energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g. Glykemický index (GI) je 35, je ľahko stráviteľná, nespôsobuje nadúvanie.
Quinoa je výbornou alternatívou k ryži alebo kuskusu. Je bezlepková, preto je vhodná pre nemocných celiakov. Výborne sa hodí do zeleninových šalátov alebo ako základ „sladkých“ kaší.
Ako quinou správne uvariť nájdete tu.
Quinoa je súčasťou skupiny lekárskych a potravinárskych výrobkov zaradených do jedálničku NASA (Národná americká kozmická agentúra) pre posádky vesmírnych staníc. Ďalej sem patrí napríklad spirulina.
100g uvarená quinoa má nasledujúce výživové hodnoty:
Energetická hodnota – 120 kcal
Bielkoviny – 4,4 g
Tuky – 1,9 g
Sacharidy – 21,3 g
Vláknina – 2,8 g
Vitamíny | Minerály |
---|---|
Vitamín B1 – 0,107 mg | Vápník – 17 mg |
Vitamín B2 – 0,110 mg | Železo – 1,49 mg |
Vitamín B3 – 0.412 mg | Horčík – 64 mg |
Vitamin B6 – 0,123 mg | Fosfor – 152 mg |
Kyselina listová – 42 mg | Draslík – 172 mg |
Vitamin A – 5 IU | Sodík – 7 mg |
Vitamin E – 0,63 mg | Zinok – 1,09 mg |